در ميانه بحرانهاي بيپايان خاورميانه و درگيريهاي پيچيده، ايران با ديپلماسي قدرتمند و استراتژيک خود، نقشي محوري و تعيينکننده در تحولات منطقه ايفا ميکند.
به گزارش هفت چشمه به نقل از شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ منطقه خاورميانه همواره به عنوان يکي از مناطق پراهميت و حساس در نقشه ژئوپليتيک جهاني مطرح بوده است. اين منطقه به دليل منابع طبيعي فراوان و موقعيت ژئوپليتيک استراتژيک، همواره محل چالشها و رقابتهاي بينالمللي و منطقهاي بوده است؛ در اين ميان، ايران به عنوان يکي از بازيگران کليدي منطقه، نقشي محوري در شکلدهي به تحولات و مديريت بحرانها داشته است.
سياست خارجي ايران به ويژه در سالهاي اخير، بر اساس سه محور اصلي «عزت»، «مصلحت» و «حکمت» استوار بوده است؛ ايران با تاکيد بر اين اصول، تلاش کرده است تا در برابر چالشهاي منطقهاي و جهاني، راهبردي متوازن را پيش بگيرد. در حالي که قدرت نظامي ايران به ويژه در قالب حمايت از گروههاي مقاومت مانند حماس و حزبالله مطرح است، ديپلماسي فعال نيز به عنوان ابزاري مؤثر در پيشبرد اهداف سياست خارجي ايران نقش اساسي داشته است.
رخدادهاي چند ماهه اخير در خاورميانه بار ديگر اهميت اين منطقه را به عنوان قطب تحولات بينالمللي نشان داده است. درگيريهاي جديد در نوار غزه و لبنان و همچنين تنشهاي جديد ميان اسرائيل و کشورهاي محور مقاومت، چالشهاي جديدي را براي کشورهاي منطقه و جامعه بينالمللي به وجود آورده است. در اين ميان، ايران با اتخاذ رويکردهاي ديپلماتيک و نظامي مناسب، توانسته نقش مؤثري در حمايت از جبهه مقاومت و تغيير موازنه قوا به نفع محور مقاومت ايفا کند.
ديپلماسي منطقهاي ايران
در شرايطي که بسياري از کشورها بيشتر به تماشاي تحولات مشغولاند، ايران با انجام سفرهاي ديپلماتيک متعدد تلاش کرده است تا با کشورهاي مختلف منطقه به رايزني بپردازد و از ظرفيتهاي ديپلماتيک خود براي تقويت محور مقاومت استفاده کند.
سفرهاي اخير سيد عباس عراقچي به قطر، لبنان، سوريه و رياض، نمونه بارزي از اين تلاشهاي ديپلماتيک است که نشاندهنده جديت ايران در پيگيري اهداف منطقهاي و تلاش براي ايجاد ائتلافهاي جديدي در منطقه است.
در اين ميان سفر قاليباف رئيس مجلس شوراي اسلامي به لبنان نيز جان تازهاي به مقاومت داد و نشان داد جمهوري اسلامي ايران به واقع در کنار مردم مظلوم منطقه و يار و پشتيبان محور مقاومت است.
واکنش بينالمللي به تحولات منطقه
در حالي که کشورهاي غربي، به ويژه آمريکا و متحدانش در اروپا، رويکردي منفعلانه در قبال جنايات اسرائيل اتخاذ کردهاند، ايران توانسته است با به کارگيري ديپلماسي هوشمندانه، بر افکار عمومي جهان تأثيرگذارد.
اقداماتي نظير تلاش براي تشکيل نشست فوقالعاده سازمان همکاري اسلامي و رايزني با کشورهاي عضو، نشاندهنده عزم جدي ايران براي ايجاد يک جبهه متحد عليه اقدامات اسرائيل است.
نقش قدرتهاي منطقهاي: سکوت يا اقدام فعال؟
همچنين در شرايطي که انتظار ميرفت کشورهاي بزرگ منطقهاي همچون عربستان سعودي نقش فعالتري در مقابله با تجاوزات اسرائيل ايفا کنند، اما سکوت آنها در قبال تحولات اخير، فرصت بيشتري براي ايران فراهم کرده است تا به تقويت نفوذ و تأثيرگذاري خود در منطقه بپردازد.
عدم اتخاذ موضع روشن از سوي ائتلاف عربي، چالشي است که همچنان بر پيچيدگيهاي سياسي و امنيتي منطقه ميافزايد و فرصت بيشتري براي ايران و متحدانش در جبهه مقاومت فراهم ميآورد.
تحليل آينده روابط منطقهاي
با توجه به نقش پررنگ ايران در تحولات منطقهاي و تلاش مداوم براي گسترش همکاريها با کشورهاي ديگر منطقه، آينده روابط تهران با ساير کشورهاي منطقه چالشها و فرصتهاي خاص خود را دارد.
از سويي، تلاش براي بهبود روابط با کشورهايي مانند بحرين و مصر، ميتواند به تقويت همگرايي منطقهاي کمک کند و از سوي ديگر، تنشهاي سياسي و نظامي همچنان چالشهايي پيش روي ديپلماسي ايران قرار ميدهد.
نقش جهاني ايران؛ بازيگري فعال و مسئولانه
در فضاي تنشآلود سياست بينالملل، ايران همچنان به عنوان کشوري که توانسته است بين قدرت نظامي، نفوذ ديپلماتيک و استفاده از ابزارهاي نرم تعادل ايجاد کند، مطرح است. اين کشور نه تنها از طريق ديپلماسي فعال به ترويج صلح و ثبات در منطقه پرداخته، بلکه از طريق اقدامات بازدارنده نظامي نيز موفق به تأمين امنيت ملي خود و متحدانش شده است و ميتوان نتيجهگيري کرد که عرصه ديپلماسي و نظامي ايران، نه تنها سياستي تدافعي بلکه رويکردي استراتژيک و پيشرو در تقويت امنيت و ثبات در خاورميانه به شمار ميرود.
در نهايت؛ تحولات خاورميانه و نقش فعال ايران در اين تحولات نشان ميدهد که اين کشور با اتخاذ ديپلماسي فعال و ايجاد تعادل ميان قدرت نظامي و سازوکارهاي ديپلماتيک، شرايطي ايجاد کرده که نه تنها توانسته از منافع ملي خود دفاع کند، بلکه به عنوان يک بازيگر کليدي، نقش چشمگيري در تحولات منطقهاي و حتي جهاني ايفا کند.